sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Jussi Tiainen: Helsinki-tiloja

Sanomatalon käytävägalleriassa ollut Jussi Tiaisen Helsinki-tiloja näyttelyssä oli esillä helsinkiläisiä sisätiloja. Tilat ovat yleensä suljettuja suurelta yleisöltä. Syy on useimmiten luonnollinen, tilat ovat erilaisia tuotanto- tutkimus- ja muita laitoksia, takahuoneita, tunneleita, torneja ja vastaavia.

Kuvat ovat konstailemattomia. Tiainen pyrkii esittelemään kohteensa sellaisenaan ilman "taiteellista näkemystä". Kuvat on otettu pääosin laajakulmalla katsekorkeudelta, vain muutama kuva on lähempää otettu.

Tulos on mielestäni varsin onnistunut. Kuvia katseli mielellään useampaankin kertaan (mitä suinkaan ei voi sanoa kaikista näyttelyistä). Suurin osa viehätyksestä johtui tietenkin aiheiden valinnasta eli kohteet olivat sellaisia, joita en aiemmin ole juuri nähnyt (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, ks. myöhemmin). Loput viehätyksestä laitan kuvaajan taidon piikkiin. Lopputulos näyttää yksinkertaiselta ja helpolta, mutta kokemuksesta voin sanoa, että tällaisten kuvien ottaminen ja valmistaminen ei ole yksinkertaista eikä helppoa. Minkä tahansa alueen mestarin suoritusta seuratessa tuntuu aina siltä, että tuohan näyttää helpolta.

Kuvien tekninen laatu on huippuluokkaa. Pystysuorat ovat täsmälleen pystysuoria, kuvat on teräviä kauttaaltaan, yksityiskohdat erottuvat kaikkialta.

Olisin mielelläni nähnyt ainakin muutamasta kuvasta suuremman vedoksen. Näissä kuvissa jos missä vedoksen suuri koko päästäisi kuvan vielä enemmän oikeuksiinsa. Nyt ilmeisesti ripustuksesta johtuen muutamassa vierekkäin olevassa kuvassa pienempi vedos selvästi kärsii vieressä olevasta suuremmasta vedoksesta, vaikka itse asiassa pienempi vedos olisi ansainnut sen suuremman vedoskoon.

Vain muutamassa kuvassa näkyy laajakulmaobjektiivin aiheuttama lievä vääristymä kuvien kulmissa. Vääristymät ovat pieniä eivätkä haittaa kuvissa ollenkaan.

Viikinmäen vedenpuhdistamossa itsekin vierailleena, olisin odottanut sieltä otetuilta kuvilta enemmän. Mutta ehkä syynä onkin se, että oma mielikuvani on sen verran kaukaa ja voimistunut mielessäni ja näin olleen kuva on valjumpi kuin oma mielikuvani.

Toivottavasti kuvia olisi mahdollisuus nähdä muuallakin, sen ne kyllä ansaitsisivat. Jos se ei ole mahdollista, on mahdollista katsoa samoista kuvista tehtyä kirjaa. Tiainen tehnyt yhdessä Jussi Vepsäläisen kanssa samoista kuvista samannimisen kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti