lauantai 7. maaliskuuta 2009

ALETHEIA - Avauksia nykyvalokuvaan

ALETHEIA - Avauksia nykyvalokuvaan
23.1. - 22.3.2009, Taidemuseo Meilahti, Helsinki

Näyttelyssä on peräti 15 taiteilijan (huom. ei valokuvaajan) töitä. Näyttelyn teemana on: ”Miten valokuvissa esitetään aikaa ja tilaa? Millaista tietoa ihmisestä ja ympäröivästä maailmasta valokuvat tuottavat? Millaisia aistikokemuksia ja tunteita ne voivat välittää?”.

Aletheia (kreikan mytologiassa totuuden jumalatar) puolestaan viittaa valokuvan totuudellisuuteen.

Kokonaisuus on mielestäni varsin onnistunut. Työt lähestyvät teemoja eri puolilta ja aika monipuolisesti. (Jos verrataan samaan aikaan Suomen Valokuvataiteen Museossa menevään ”TILAN JÄNNITTEET” –näyttelyyn, niin Alethia vie voiton 6-0. Palaan tuohon toiseen näyttelyyn myöhemmin).

Monet näyttelyn teoksista asettavat katselijan tosissaan pohtimaan ja arvioimaan valokuvan todellisuutta, ja kyseenalaistamaan sen usein itsestään selvänä pidetyn asian, että valokuva on tietyn (lyhyen) hetken todellisuus.

Toisaalta näyttelyn teokset eivät ole tässä suhteessa kaikki aivan samalla tasolla. Selvästikin joidenkin taiteilijoiden teokset nousevat muiden yläpuolelle ja vastaavasti muutamat teokset eivät ainakaan minua juurikaan puhutelleet tai jostain syystä en ole löytänyt niistä ”sitä pointtia” vaikka olen useamman kerran näyttelyssä käynyt.

Koska taiteilijoita on noin monta, kommentoin vain niitä, jotka ovat eniten jääneet mieleeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti