keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Leinonen ja Snellman: Kansallismaisema

Kävinpä minäkin katsomassa Kansallismaisemaa. (Näyttely on muuten saanut jatkoaikaa 5.4.2009 asti.)

Näyttelyn nimi on poleeminen (=kiistanhaluinen, väittelevä, riitaisa). Kansallismaisema on näyttelyssä ymmärretty suppeasti, vain metsämaisemia on esillä. Muita kansallismaisemia (merinäkymiä, jokilaaksoja, koskia, saaristoa, kulttuurimaisemia) ei ole esillä lainkaan. Paremminkin nimi olisi voinut olla "Avohakkuu".

Itse näyttelyn kuvat jakaantuvat kolmeen ryhmään. Oma lukunsa on Leinosen eläinkuvat, jotka ovat hienoja. Ne on sijoitettu Snellmanin metsäkuvien joukkoon, ilmeisesti rinnastuksen vuoksi. Erilaisella ripustuksella katselija ehkä huomaisikin, että kyseessä on kaksi eri näyttelyä.

Snelmannin kuvat ottavat selkeästi kantaa avohakkuisiin, tai ehkä pitää olla paatunut metsäteollisuushenkilö (meinasin kirjoittaa -mies), jotta kuvissa näkisi kauneutta.

Mutta, mutta. Snellmanin kuvat ovat liikaa toistensa näköisiä. Olisin kaivannut välillä hieman erilaista kuvakulmaa ja aiheen käsittelyä.

Sama koskee panoraamakuvia. Ne on kaikki melkein samanlaisia ja niitä on liian monta.

Yksi mielenkiintoinen piirre panoraamoista löytyy. Kuvissa on jotain outoa, jota ei aluksi osaa tunnistaa. Monessa kuvassa (en muista oliko kaikissa) aurinko paistaa kolmesta suunnassa. Kuvan oikea kolmannes on vastavaloon, kuvan keskusta oikealta paistavan sivuvaloon ja vasen kolmannes taas vasemmalta tulevaan myötävaloon. Tekniikkaa on käytetty moitteettomasti ja luulenpa, että satunnainen vilkaisija ei tuota edes huomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti